Raad voor maatschappelijk welzijn van 15/04/2024
Goedkeuring notulen - raad van 18/3/2024
Juridische grond
De organieke wet van 8 juli 1976 betreffende de openbare centra voor maatschappelijk welzijn.
Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.
Feiten en context
De notulen van de raad voor maatschappelijk welzijn van 18 maart 2024 dienen goedgekeurd te worden.
Financiële gevolgen
Dit besluit heeft geen financiële gevolgen voor het OCMW.
Visum
Niet van toepassing
Besluit
Met algemene stemmen.
Enig artikel: Goedkeuring van de notulen openbaar en besloten gedeelte van de raad voor maatschappelijk welzijn van 18 maart 2024.
Raad voor maatschappelijk welzijn van 15/04/2024
Aanpassing reglement voedselverdeling
Op 27 februari 2024 heeft de sociale dienst een overleg gehad met de vrijwilligers van de voedselbank. Uit dit overleg bleek dat een meerderheid van de cliënten zich niet houdt aan het afgesproken uur voor ophaling van de voedselproducten. Dit bemoeilijkt de verdeling van de producten. Daarnaast is het belangrijk dat de cliënten zich houden aan het afgesproken uur en leren tijdig aanwezig te zijn. Met het oog op activering in de maatschappij is dit een belangrijke competentie.
Er werd daarom beslist om het reglement betreffende de voedselhulp, goedgekeurd door de Raad voor Maatschappelijk welzijn van 19 juni 20223, strenger op te stellen en volgende paragraaf op te nemen in het reglement:
"Indien men 2x zonder geldige reden, niet aanwezig is op het aangegeven tijdslot, dan zal men de derde keer wanneer men niet op tijd aanwezig is, geen voedselpakket ontvangen. Men ontvangt pas terug een voedselpakket wanneer men op tijd komt."
Het vast bureau nam in zitting van 26 maart 2024 kennis van de aanpassing van het reglement voedselhulp maar ging niet akkoord met het voorstel gelanceerd vanuit de sociale dienst. De leden van het Vast Bureau stellen voor om een beperkter voedselpakket aan te bieden. Het volledig uitsluiten van toegang tot voedsel vond men te vergaand. Zij stellen bijgevolg voor om het reglement als volgt aan te passen:
"Indien men 2x zonder geldige reden, niet aanwezig is op het aangegeven tijdslot, dan zal men een derde keer wanneer men niet op tijd aanwezig is, geen voedselpakket ontvangen. De cliënt zal een nieuwe afspraak moeten maken om zijn/haar voedselpakket op te halen, dat louter zal bestaan uit voedselproducten van FEAD. Het voedselpakket wordt met andere woorden beperkt en verse producten, alsook hygiëneproducten, worden niet toegevoegd aan dit voedselpakket".
Bedoeling is dat deze werkwijze in voege gaat op 01 mei 2024 en na 6 maanden zal geëvalueerd worden.
Financiële gevolgen
Dit besluit heeft geen financiële gevolgen voor het OCMW.
Visum
Gunstig – Ongunstig – Niet van toepassing
Besluit
Met algemene stemmen.
Artikel 1:
De raad voor maatschappelijk welzijn weigert de aanpassing van het reglement voedselhulp met de toevoeging van de alinea "Indien men 2x zonder geldige reden, niet aanwezig is op het aangegeven tijdslot, dan zal men een derde keer wanneer men niet op tijd aanwezig is, geen voedselpakket ontvangen. Men ontvangt pas terug het voedselpakket wanneer men op tijd komt."
Artikel 2:
De raad voor maatschappelijk welzijn, keurt de aanpassing van het reglement voedselhulp met de toevoeging van de alinea "Indien men 2x zonder geldige reden, niet aanwezig is op het aangegeven tijdslot, dan zal men een derde keer wanneer men niet op tijd aanwezig is, geen voedselpakket ontvangen. De cliënt zal een nieuwe afspraak moeten maken om zijn/haar voedselpakket op te halen, dat louter zal bestaan uit voedselproducten van FEAD. Het voedselpakket wordt met andere woorden beperkt en verse producten, alsook hygiëneproducten worden niet toegevoegd aan dit voedselpakket."
Artikel 3:
Dit reglement treedt in werking op 01 mei 2024 en vervangt het reglement, goedgekeurd door de raad voor maatschappelijk welzijn van 19 juni 2023. Dit reglement zal na 6 maanden geëvalueerd worden.
Raad voor maatschappelijk welzijn van 15/04/2024
Besluit - Goedkeuring reglement van inwendig bestuur inzake modaliteiten voor gebruik van provisies voor geringe exploitatie-uitgaven van het dagelijks bestuur
Juridische grond
Het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, meer bepaald artikel 56 en 84.
Het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, meer bepaald artikel 27
Feiten en context
De beslissing van de gemeenteraad van 19 oktober 2017 betreffende de vaststelling voorwaarden terbeschikkingstelling van een provisie aan de personeelsleden.
De beslissing van de raad voor maatschappelijk welzijn van 23 oktober 2017 betreffende de vaststelling voorwaarden terbeschikkingstelling van een provisie aan de personeelsleden.
Overeenkomstig de regelgeving dient de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn de nodige voorwaarden vast te stellen voor het gebruik van provisies voor geringe exploitatie-uitgaven van het dagelijks bestuur. Het interne reglement zoals in 2017 besloten werd door de stuurgroep, opgericht om de aankoopprocedure te evalueren en bij te stellen, onder de loep genomen. Het is aangewezen het intern reglement aan te passen voor zowel het OCMW- als het gemeentebestuur.
Dit reglement van inwendig bestuur is van toepassing op alle personeelsleden die houder zijn van een provisie voor geringe exploitatie-uitgaven van het dagelijks bestuur.
Argumentatie
In overweging nemende dat het aangewezen is de bestaande reglementering bij te stellen.
Financiële gevolgen
Dit besluit heeft geen financiële gevolgen voor het gemeentebestuur.
Visum
Niet van toepassing
Besluit
Met algemene stemmen.
Artikel 1
De raad voor maatschappelijk welzijn keurt het reglement van inwendig bestuur inzake modaliteiten voor het gebruik van provisies voor geringe exploitatie-uitgaven van het dagelijks bestuur als volgt goed.
Artikel 2
De algemeen directeur kan onder zijn verantwoordelijkheid beslissen om personeelsleden van de gemeente of van het OCMW die onder zijn gezag staan, een provisie voor geringe exploitatie-uitgaven van het dagelijks bestuur ter beschikking te stellen. Dit gebeurt na advies van de financieel directeur en binnen het kader van de algemene voorwaarden zoals bepaald in dit reglement. Deze beslissing van de algemeen directeur wordt ter goedkeuring aan de bevoegde raad voorgelegd indien zij niet overeenstemt met het advies van de financieel directeur dat hij in volle onafhankelijkheid heeft verstrekt.
Artikel 3
Onder geringe exploitatie-uitgaven van het dagelijks bestuur wordt verstaan de uitgaven voor de dringende aankoop van dagelijks kleine technische/administratieve benodigheden waarvoor de aankoopprocedure niet kan worden aangewend en aankopen waarbij de potentiële leverancier of dienstverlener geen facturen opstelt.
Artikel 4
De provisiebeheerder beschikt over een provisie van maximaal €1.000,00. Het bedrag van de provisie wordt op een door de gemeente speciaal daartoe geopende zichtrekening gedeponeerd. Deze zichtrekening mag nooit een debetsaldo vertonen.
Artikel 5
De provisiebeheerder is persoonlijk verantwoordelijk voor het beheer van de toegekende provisie. De provisiekaart is een betaalkaart ter persoonlijke titel en mag niet worden doorgegeven aan andere personeelsleden of collegeleden. De provisiebeheerder is volledig verantwoordelijk voor de uitgaven van zijn persoonlijke provisiekaart.
Artikel 6
§1. Voor aankopen bij een leverancier die in de onmogelijkheid verkeert te werken via facturatie en waarbij aldus verwacht wordt onmiddellijk te betalen dient de provisiebeheerder een bestelaanvraag aan te maken, met duidelijke vermelding van aankoop via provisie. Op basis van deze notificatie kan de financiële dienst de goedkeuringsflow van deze verbintenis opstarten. Na goedkeuring ontvangt de provisiebeheerder een goedkeuring van de aankoopdienst. De aankoop mag aldus gedaan worden en betaald worden met de provisiekaart.
§2. De provisiebeheerder bewaart alle bewijsstukken en maakt deze onmiddellijk na de aankoop of ten laatste de eerste werkdag volgend op de aankoop, over aan de financiële dienst.
Artikel 7
§1. Aankopen van dagelijks kleine technische/administratieve benodigheden waarvoor de aankoopprocedure niet kan worden aangewend omdat ze dringend van aard zijn kunnen zonder voorafgaande goedkeuring worden aangekocht door middel van de provisiekaart.
§2. De provisiebeheerder maakt een verantwoordingsnota op waaruit kan worden afgeleid waarom de aankoop dringend van aard is.
§3. De provisiebeheerder maakt de verantwoordingsnota en het aankoopbewijs onmiddellijk na aankoop, of ten laatste de eerste werkdag volgend op de aankoop, over aan de financiële dienst.
Artikel 8
§1. Voor aankopen zoals vermeld in artikel 6 verifieert de financiële dienst of de uitgave overeenstemt met de erbij horende bewijsstukken. Bij aanvaarding, na verificatie en controle van de uitgaven, verricht de financiële dienst een aanrekening voor het totaalbedrag van de aanvaarde uitgaven. De aanzuivering van de provisie gebeurt minstens wekelijks.
§2. Voor aankopen zoals vermeld in artikel 7 verifieert de financiële dienst of de uitgave overeenstemt met de erbij horende bewijsstukken en de verantwoordingsnota werd aangeleverd. De financiële dienst bezorgt de verantwoordingsnota en de bijhorende bewijsstukken aan de algemeen directeur die op zijn/haar beurt goedkeuring verleent aan de verantwoordingsnota. De aanzuivering van de provisie gebeurt enkel als de algemeen directeur hiervoor toelating geeft.
Artikel 9
De financieel directeur of een door hem aangesteld persoon, onder zijn verantwoordelijkheid, controleert minstens eenmaal per jaar de uitgaven en de stand van de zichtrekening van de provisiebeheerders. Dit gebeurt standaard bij de opmaak van de jaarrekening.
Artikel 10
§1. Het beheer van een provisie door een provisiebeheerder wordt beëindigd door:
● eenzijdige beslissing van de algemeen directeur.
● uitdiensttreding van de provisiebeheerder.
● verandering van dienst door de provisiebeheerder.
● verlopen termijn van aanstelling tot provisiebeheerder.
§2. De provisiebeheerder laat zijn provisie aanzuiveren, zoals bepaald in artikel 8. Dit gebeurt binnen een termijn van 10 kalenderdagen na de datum van beëindiging en ingeval van uitdiensttreding uiterlijk op de dag van de uitdiensttreding.
§3. In geval dat de provisierekening niet kan worden aangezuiverd, op basis van de modaliteiten zoals vermeld in artikel 8 van dit reglement, dan wordt de provisiebeheerder verantwoordelijk gesteld om het ontbrekende bedrag met eigen middelen aan te zuiveren.
§4. Het totaalbedrag van de provisie wordt vervolgens getransfereerd op de zichtrekening van de gemeente of het OCMW, indien er geen andere provisiebeheerders voor dezelfde provisierekening aangesteld werden.
Publicatie LBLOD
De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.
Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:
De inhoud van de publicatie op het moment dat deze werd uitgevoerd.
Een unieke identificatie van de gebruiker die de actie heeft uitgevoerd.
De tijdstempel waarop de actie werd uitgevoerd.
Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.