Drogenbos

Gemeenteraad van 18/11/2021

Tegenwoordig:

 

Philippe Queroles

Voorzitter;

Alexis Calmeyn

Burgemeester;

Myriam Claessens, Nahyd Meskini en José Lefever

Schepenen;

Grégory Boen, Jean Paul Grenier, Sonia Ericx, Steve Roobaert, Sabrina Pauwels, Francis Dons, André De Maere, Myriam Essiaf en Tania Vanatoru

Raadsleden;

Sonja Dedoncker

Algemeen directeur;

 

Afwezig:

 

Marc Vettori

Schepen;

François Dussart en Jonathan Adriaens

Raadsleden;

 

Schepen Nahyd Meskini vervoegt de vergadering vanaf punt 2.

 

Overzicht punten

 

Gemeenteraad van 18/11/2021

Goedkeuring notulen gemeenteraad  dd.  16 september 2021

 

Juridische grond

Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, en latere wijzigingen.

Financiële gevolgen

Dit besluit heeft geen financiële gevolgen voor het gemeentebestuur.

 

Visum

Niet van toepassing

 

 

 

Besluit

 

13 stemmen voor: Alexis Calmeyn, Myriam Claessens, José Lefever, Philippe Queroles, Grégory Boen, Jean Paul Grenier, Sonia Ericx, Steve Roobaert, Sabrina Pauwels, Francis Dons, André De Maere, Myriam Essiaf en Tania Vanatoru

 

Enig artikel:

De notulen van de gemeenteraad en het zittingsverslag dd. 16 september 2021 worden goedgekeurd.

 

 

Publicatiedatum: 17/12/2021
Overzicht punten

 

Gemeenteraad van 18/11/2021

Besluit - Informatieveiligheidsbeleid/plan - Beleid authenticatie en logisch toegangsbeheer - aanpassingen 08/2021 - Goedkeuring

 

Juridische grond

Het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur en latere wijzigingen, meer bepaald artikel 41 betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.

 

De Europese Algemene Verordening gegevensbescherming van 25 mei 2016.

 

Feiten en context

De gemeenteraadsbeslissing van 16 mei 2019 betreffende de goedkeuring van het informatieveiligheidsbeleid.

 

Argumentatie

In overweging nemende dat het gemeentebestuur verplicht is een informatieveiligheidsbeleid op te maken.

 

In overweging nemende dat in het informatieveiligheidsbeleid, de basismaatregelen van het bestuur inzake informatieveiligheid worden beschreven.

De doelstelling is het voorkomen van schade die kan worden toegebracht aan de goede werking van de informatiesystemen van het bestuur enerzijds en aan de persoonlijke levenssfeer van de betrokkenen anderzijds.

 

In overweging nemende dat de gemeenteraad een informatieveiligheidscel heeft opgericht (11 mei 2020) dat als taak heeft het informatieveiligheidsbeleid te implementeren en te bewaken (aan de hand van het informatieveiligheidsplan).

 

In overweging nemende dat er wat aanpassingen zijn gebeurd aan het beleid, zoals goedgekeurd tijdens de gemeenteraad van 16 mei 2019. De aanpassingen zijn aangeduid in het blauw, zie bijgevoegd document.

 

In overweging nemende dat het beleid wachtwoorden en logisch toegangsbeheer Gemeente Drogenbos, als onderdeel van het informatieveiligheidsbeleid, zoals werd goedgekeurd op de gemeenteraad van 21 januari 2021, werd aangepast. De aanpassingen zijn aangeduid in het blauw, zie bijgevoegd document.

Financiële gevolgen

Dit besluit heeft geen financiële gevolgen voor het gemeentebestuur.

 

Visum

 Niet van toepassing

 

 

 

Besluit

 

14 stemmen voor: Alexis Calmeyn, Myriam Claessens, Nahyd Meskini, José Lefever, Philippe Queroles, Grégory Boen, Jean Paul Grenier, Sonia Ericx, Steve Roobaert, Sabrina Pauwels, Francis Dons, André De Maere, Myriam Essiaf en Tania Vanatoru

 

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt het informatieveiligheidsbeleid, zoals opgenomen in bijlage, goed.

 

Artikel 2:

De gemeenteraad neemt kennis van het informatieveiligheidsplan, zoals opgenomen in bijlage, goed.

 

Artikel 3:

De gemeenteraad keurt het beleid authentificatie en logisch toegangsbeheer, zoals opgenomen in bijlage, goed.

 

 

Publicatiedatum: 17/12/2021
Overzicht punten

 

Gemeenteraad van 18/11/2021

Besluit - Overeenkomst houdende bezetting ter bede van de frituur te Drogenbos - stopzetting

 

Juridische grond

Het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, meer bepaald artikel 41.

 

Feiten en context

De gemeenteraadsbeslissing van 25 augustus 2016 betreffende de goedkeuring overeenkomst houdende bezetting ter bede van de frituur te Grote Baan Drogenbos waarbij de gemeente Denzal BVBA toelaat om voor de uitbating van de frituur een deel van de parking, rechtover het gemeentehuis, te gebruiken.

De overeenkomt ter bede werd opgemaakt daar de gemeente de bezetter geen zekerheid kon geven op een onbepaalde duur gezien het bezette goed zich niet leent tot de activiteit die door de bezetter wordt uitgevoerd.

De uitbating van een frituur op het bezette goed (= parking) is in strijd met de regels van het Gewestplan Halle-Vilvoorde-Asse waarin voorzien wordt dat het bezette goed fungeert als gebied voor gemeenschapsvoorzieningen en openbare nutsvoorzieningen. Bijgevolg wordt de frituur als zonevreemd beschouwd. Dit is niet regulariseerbaar, maar wordt wel gedoogd door het gemeentebestuur.

 

De gemeenteraadsbeslissing van 22 juni 2017 betreffende PPS centrum - definitieve gunning. De opstart van fase 2 van de ontwikkeling van Drogenbos Centrum waardoor de panden rechtover het gemeentebestuur, Grote Baan 277, Grote Baan 279 en Grote Baan 282 zullen worden afgebroken en waarbij de parking (=bezette goed) in gebruik zal worden genomen door de bouwfirma voor de organisatie van de afbraakwerken. Het bezette goed (= parking) dient volledig beschikbaar te zijn vanaf 1 januari 2022.

 

Argumentatie

In overweging nemende dat het gemeentebestuur van Drogenbos een overeenkomst ter bede heeft afgesloten met BVBA Denzal voor de uitbating van de frituur, rechtover het gemeentehuis én dit bij gemeenteraadsbeslissing van 25 augustus 2016.

 

In overweging nemende dat de zaakvoerder toen reeds op de hoogte werd gebracht van de toekomstplannen die het gemeentebestuur voor ogen had op het bezette goed, namelijk de ontwikkeling van een centrum.

 

In overweging nemende dat er een publiek private samenwerking werd afgesloten voor de ontwikkeling van het centrum op datum van 22 juni 2017.

 

In overweging nemende dat de ontwikkelaar, bouwfirma Van Looy, van start gaat met fase 2, nl. de afbraakwerken van de panden te Grote Baan 277, 279 en 282 en dit vanaf 1 januari 2022.

 

In overweging nemende dat het gemeentebestuur, conform de geldende overeenkomst, ten allen tijde een einde kan stellen aan deze lopende overeenkomst bij aangetekend schrijven, mits het in acht nemen van een opzeggingstermijn van 15 dagen, dewelke aanvang neemt op de eerste dag van de maand volgend op de maand waarin de opzegging aan de bezetter werd betekend.

Financiële gevolgen

 

Exploitatiebudget

Actie

ACT - GBB

Registratiesleutel

0500-00/70609999

Bedrag

€ 185/maand (niet geïndexeerd)

Opmerkingen

Verlies aan ontvangsten ter waarde van € 185/maand.

 

Visum

Niet van toepassing

 

 

 

Besluit

 

7 stemmen voor: Alexis Calmeyn, Myriam Claessens, José Lefever, Philippe Queroles, Francis Dons, André De Maere en Tania Vanatoru

5 stemmen tegen: Nahyd Meskini, Grégory Boen, Jean Paul Grenier, Steve Roobaert en Myriam Essiaf

2 onthoudingen: Sonia Ericx en Sabrina Pauwels

 

Artikel 1:

De gemeenteraad zegt de overeenkomst houdende bezetting ter bede van de frituur te Drogenbos, tussen het gemeentebestuur en BVBA Denzal op.

 

Artikel 2:

BVBA Denzal, met als zaakvoerder Hodo Leontine, wordt per aangetekend schrijven op de hoogte gebracht van de opzegging. Er dient een opzeggingstermijn van 15 dagen in acht te worden genomen. Deze neemt aanvang op de eerste dag van de maand volgend op de maand waarin de opzegging aan de bezetter werd betekend. 

 

Artikel 3:

BVBA Denzal, met zaakvoerder Hodo Leonthine, moet op 1 januari 2022 het bezette goed (=parking) verlaten hebben. Hij dient het bezette goed in zijn oorspronkelijke staat achter te laten. De zaakvoerder dient hierbij alles in het werk te stellen om de nutsvoorzieningen (water, elektriciteit, e.a.) af te sluiten en te verwijderen van de site.

 

Artikel 3:

Deze beslissing wordt overgemaakt aan BVBA Denzal, met als zaakvoerder Hodo Leontine wonende te Fabriekstraat 9 1601 Ruisbroek.

 

 

Publicatiedatum: 17/12/2021
Overzicht punten

 

Gemeenteraad van 18/11/2021

Besluit - TMVS dv - Buitengewone algemene vergadering - 14 december 2021 - Goedkeuring agenda en agendapunten

 

Juridische grond

Gelet op de statuten van TMVS dv ;

 

Gelet de bepalingen van het Decreet Lokaal Bestuur ;

 

Feiten en context

Gelet op het feit dat de gemeente Drogenbos aangesloten is bij TMVS dv ;

 

Gelet op de oproepingsbrief voor de buitengewone algemene vergadering van TMVS dv op 14 december 2021, waarin de agenda werd meegedeeld ;

Financiële gevolgen

Dit besluit heeft geen financiële gevolgen voor het gemeentebestuur.

 

Visum

Niet van toepassing

 

 

 

Besluit

 

14 stemmen voor: Alexis Calmeyn, Myriam Claessens, Nahyd Meskini, José Lefever, Philippe Queroles, Grégory Boen, Jean Paul Grenier, Sonia Ericx, Steve Roobaert, Sabrina Pauwels, Francis Dons, André De Maere, Myriam Essiaf en Tania Vanatoru

 

Artikel 1: De gemeenteraad beslist goedkeuring te verlenen aan alle punten op de agenda van de buitengewone algemene vergadering TMVS dv van 14 december 2021 en de daarbij behorende documentatie nodig voor het onderzoek van de agendapunten :

1. Toetreding van deelnemers

2. Actualisering van bijlagen 1 en 2 aan de statuten ingevolge toetredingen

3. Evaluatie 2021, te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie 2022 (cfr. DLB, artikel 432)

4. Begroting 2022 (cfr. artikel 432 DLB)

5. Actualisering presentievergoeding ingevolge indexaanpassing

6. Statutaire benoemingen

Varia

 

Artikel 2: De raad draagt de aangeduide vertegenwoordiger(s)/plaatsvervangend vertegenwoordiger op om namens het bestuur alle akten en bescheiden met betrekking tot de buitengewone algemene vergadering van TMVS dv vastgesteld op 14 december 2021, te onderschrijven en haar/zijn (hun) stemgedrag af te stemmen op het in de beslissing van de gemeenteraad van heden bepaalde standpunt met betrekking tot de agendapunten van voormelde algemene vergadering.

 

Artikel 3: Een afschrift van dit besluit zal :

 hetzij per post t.a.v. FARYS | TMVW, Stropstraat 1 te 9000 Gent,

 hetzij per elektronische post, 20211214BAVTMVS@farys.be,

gestuurd worden.

 

 

Publicatiedatum: 17/12/2021
Overzicht punten

 

Gemeenteraad van 18/11/2021

Besluit - IVERLEK - Buitengewone Algemene Vergadering - 10 december 2021 - Goedkeuring agenda en agendapunten

 

Juridische grond

Het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur;

 

Gelet op het artikel 432, alinea 3 van het decreet over het lokaal bestuur, waarbij bepaald wordt dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger dient te worden herhaald voor elke algemene vergadering;

 

Feiten en context

Gelet op het feit dat de gemeente voor één of meerdere activiteiten aangesloten is bij de opdrachthoudende vereniging Iverlek;

 

Gelet op het feit dat de gemeente per aangetekend schrijven van 22 september 2021 werd opgeroepen om deel te nemen aan de Buitengewone Algemene Vergadering van Iverlek die op 10 december 2021 plaatsheeft in “Quartier Papier, Fabrieksstraat 55/59 te 1930 Zaventem”;

 

Gelet op het feit dat een dossier met documentatiestukken aan de gemeente/stad per brief van 22 september 2021 overgemaakt werd;

 

Gelet op het feit dat we heden geconfronteerd worden met het coronavirus COVID-19, waarbij het op heden niet vaststaat onder welke vorm deze Buitengewone Algemene Vergadering zal kunnen plaatsvinden;

 

Gelet op de huidige federale richtlijnen alsook de politiebesluiten van de gouverneurs en de informatie via het Agentschap Binnenlands Bestuur omtrent het coronavirus COVID-19 (en de mogelijke evolutie in en aanpassing van deze richtlijnen en informatie) en de impact hiervan op onderhavige bijeenkomst kan desgevallend overgegaan worden tot het houden van een digitale Buitengewone Algemene Vergadering indien dit noodzakelijk mocht blijken;

Financiële gevolgen

Dit besluit heeft geen financiële gevolgen voor het gemeentebestuur.

 

Visum

Niet van toepassing

 

 

 

Besluit

 

14 stemmen voor: Alexis Calmeyn, Myriam Claessens, Nahyd Meskini, José Lefever, Philippe Queroles, Grégory Boen, Jean Paul Grenier, Sonia Ericx, Steve Roobaert, Sabrina Pauwels, Francis Dons, André De Maere, Myriam Essiaf en Tania Vanatoru

 

Artikel 1: Zijn goedkeuring te hechten aan de agenda van de Buitengewone Algemene Vergadering van de opdrachthoudende vereniging Iverlek d.d. 10 december 2021:

 

1. Bespreking in het kader van artikel 432 van het Vlaams decreet lokaal bestuur van de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie voor het boekjaar 2022 alsook van de door de Raad van Bestuur opgestelde begroting 2022.

2. Vaststelling van de uitkering overeenkomstig artikel 6:114 ev WVV.

3. (Neven)activiteiten – Aanvaarding wijziging deelnemerschap.

4. Statutaire benoemingen.

5. Statutaire mededelingen

 

Artikel 2: De vertegenwoordiger van de gemeente die zal deelnemen aan de (fysieke of digitale) Buitengewone Algemene Vergadering van de opdrachthoudende vereniging Iverlek op 10 december 2021 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden), op te dragen zijn/haar stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in de gemeenteraad van heden inzake voormeld artikel 1 van onderhavige beslissing.

 

Artikel 3: Het college van burgemeester en schepenen te gelasten met de uitvoering van voormelde beslissingen en onder meer kennisgeving hiervan te verrichten aan de opdrachthoudende vereniging Iverlek, ter attentie van het secretariaat (in pdf-versie), uitsluitend op het e mailadres vennootschapssecretariaat@fluvius.be .

 

 

Publicatiedatum: 17/12/2021
Overzicht punten

 

Gemeenteraad van 18/11/2021

Besluit - Haviland - Buitengewone algemene vergadering - 8  december 2021 - Goedkeuring agenda en agendapunten

 

Juridische grond

Het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur;

 

Gelet op artikel 432 van het Decreet Lokaal Bestuur dat de organisatie regelt van de algemene vergadering van de dienstverlenende vereniging;

 

Gelet op artikel 432 van het Decreet Lokaal Bestuur dat bepaalt dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger dient herhaald te worden voor elke vergadering;

 

Gelet op de artikelen 40 en 41 van het Decreet Lokaal Bestuur dat de bevoegdheden van de gemeenteraad bepaalt;

 

Feiten en context

Overwegend dat de gemeente aangesloten is bij Haviland Intercommunale die werd opgericht op 24 maart 1965 bij oprichtingsakte verschenen in de Bijlage tot het Belgisch Staatsblad van 16 april 1965 onder het nummer 8226 EN verlengd werd op 23 oktober 2019, verschenen in de Bijlage tot het Belgisch Staatsblad van 21 november 2019 onder het nummer 19151652;

 

Overwegende dat Haviland Intercommunale als intergemeentelijk samenwerkingsverband voor de ruimtelijke ordening en de economisch sociale expansie van het arrondissement Halle-Vilvoorde, een dienstverlenende vereniging is die wordt beheerst door het Decreet Lokaal Bestuur.

 

Gelet op de gemeenteraadsbeslissing dd. 21 maart 2019 waarbij de effectief en plaatsvervangend vertegenwoordiger werd aangeduid;

 

Gelet op de oproepingsbrief van 5 oktober 2021 tot de buitengewone algemene vergadering van Haviland Intercommunale van 8 december 2021 met volgende agendapunten:

1. Notulen van de algemene vergadering van 16 juni 2021 goedkeuring;

(een exemplaar van deze notulen werd per brief op 9 juli 2021 aan de deelnemers bezorgd.);

2. De te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie + begroting 2022 (art. 34): goedkeuring;

3. Varia.

Financiële gevolgen

Dit besluit heeft geen financiële gevolgen voor het gemeentebestuur.

 

Visum

Niet van toepassing

 

 

 

Besluit

 

14 stemmen voor: Alexis Calmeyn, Myriam Claessens, Nahyd Meskini, José Lefever, Philippe Queroles, Grégory Boen, Jean Paul Grenier, Sonia Ericx, Steve Roobaert, Sabrina Pauwels, Francis Dons, André De Maere, Myriam Essiaf en Tania Vanatoru

 

Artikel 1: De agendapunten van de buitengewone algemene vergadering van Haviland Intercommunale dd. 8 december 2021 worden goedgekeurd;

 

Artikel 2: De reeds gevolmachtigde effectieve afgevaardigde en plaatsvervangend afgevaardigde - gedurende de huidige legislatuur – is gemandateerd om de agendapunten op de buitengewone algemene vergadering van Haviland Intercommunale dd. 8 december 2021 goed te keuren;

 

Artikel 3: Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van dit besluit.

 

 

Publicatiedatum: 17/12/2021
Overzicht punten

 

Gemeenteraad van 18/11/2021

Besluit - Intradura - Buitengewone algemene vergadering - 8 december 2021

 

Juridische grond

Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, en latere wijzigingen;

 

Overwegende dat Intradura een intergemeentelijke opdrachthoudende vereniging is die wordt beheerst door het Decreet Lokaal Bestuur;

 

Gelet op artikel 432 van het Decreet Lokaal Bestuur dat bepaalt dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger dient herhaald te worden voor elke vergadering;

 

Gelet op de artikelen 40 en 41 van het Decreet Lokaal Bestuur dat de bevoegdheden van de gemeenteraad bepaalt;

 

Feiten en context

Overwegend dat de gemeente aangesloten is bij Intradura die werd opgericht op 27 april 2017;

 

Gelet op de gemeenteraadsbeslissing dd. 21 maart 2019 waarbij de effectief en plaatsvervangend vertegenwoordiger werd aangeduid;

 

Gelet op de oproepingsbrief van 15 oktober 2021 tot de buitengewone algemene vergadering van Intradura van 8 december 2021 met volgende agendapunten:

1. Notulen van de gewone algemene vergadering van 16 juni 2021: goedkeuring

(een exemplaar van deze notulen werd per brief op 25 juni 2021 aan de deelnemers bezorgd)

2. De te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie + begroting 2022 (art. 40): goedkeuring

3. Varia

Financiële gevolgen

Dit besluit heeft geen financiële gevolgen voor het gemeentebestuur.

 

Visum

Niet van toepassing

 

 

 

Besluit

 

14 stemmen voor: Alexis Calmeyn, Myriam Claessens, Nahyd Meskini, José Lefever, Philippe Queroles, Grégory Boen, Jean Paul Grenier, Sonia Ericx, Steve Roobaert, Sabrina Pauwels, Francis Dons, André De Maere, Myriam Essiaf en Tania Vanatoru

 

Artikel 1: De agendapunten van de buitengewone algemene vergadering van Intradura dd. 8 december 2021 worden goedgekeurd.

 

Artikel 2: De vertegenwoordiger van de gemeente, is gemandateerd om de agendapunten op de buitengewone algemene vergadering van Intradura dd. 8 december 2021 goed te keuren.

 

Artikel 3: Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van dit besluit.

 

 

Publicatiedatum: 17/12/2021
Overzicht punten

 

Gemeenteraad van 18/11/2021

Besluit - TMVW ov - Buitengewone algemene vergadering - 17 december 2021

 

Juridische grond

Gelet de bepalingen van het Decreet over het Lokaal Bestuur ;

 

Gelet op de statuten van TMVW ov ;

 

 

Feiten en context

Gelet op het feit dat de gemeente Drogenbos aangesloten is bij TMVW ov ;

 

Gelet op de oproepingsbrief voor de buitengewone algemene vergadering van TMVW ov op 17 december 2021, waarin de agenda werd meegedeeld ;

Financiële gevolgen

Dit besluit heeft geen financiële gevolgen voor het gemeentebestuur.

 

Visum

Niet van toepassing

 

 

 

Besluit

 

14 stemmen voor: Alexis Calmeyn, Myriam Claessens, Nahyd Meskini, José Lefever, Philippe Queroles, Grégory Boen, Jean Paul Grenier, Sonia Ericx, Steve Roobaert, Sabrina Pauwels, Francis Dons, André De Maere, Myriam Essiaf en Tania Vanatoru

 

Artikel 1: De gemeenteraad beslist goedkeuring te verlenen aan alle punten op de agenda van de buitengewone algemene vergadering TMVW ov van 17 december 2021 en de daarbij behorende documentatie nodig voor het onderzoek van de agendapunten :

1. Wijzigingen in deelnemers en/of kapitaal

2. Actualisering van bijlagen 1 en 2 aan de statuten ingevolge wijzigingen in deelnemers en/of kapitaal

3. Evaluatie 2021, te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie 2022 (cfr. DLB artikel 432)

4. Begroting 2022 (cfr. artikel 432 DLB )

5.  Samenwerkingsverband De Watergroep - FARYS (artikel 472 DLB)

6. Actualisering presentievergoeding ingevolge indexaanpassing

7. Statutaire benoemingen

Varia

 

Artikel 2: De raad draagt de aangeduide vertegenwoordiger(s)/plaatsvervangend vertegenwoordiger op om namens het bestuur alle akten en bescheiden met betrekking tot de buitengewone algemene vergadering van TMVW ov vastgesteld op 17 december 2021, te onderschrijven en haar/zijn (hun) stemgedrag af te stemmen op het in de beslissing van de (gemeente)raad van heden bepaalde standpunt met betrekking tot de agendapunten van voormelde buitengewone algemene vergadering.

 

Artikel 3: Een afschrift van dit besluit zal :

 hetzij per post t.a.v. FARYS | TMVW, Stropstraat 1 te 9000 Gent,

 hetzij per elektronische post, 20211217BAVTMVW@farys.be,

gestuurd worden.

 

 

Publicatiedatum: 17/12/2021
Overzicht punten

 

Gemeenteraad van 18/11/2021

Opvolgingsrapportering - Boekjaar 2021

 

 

 

 

 

Publicatiedatum: 17/12/2021
Overzicht punten

 

Gemeenteraad van 18/11/2021

Besluit - ICT opdrachtencentrale stad Brugge en andere entiteiten: beslissing tot deelname aan de raamovereenkomst - Goedkeuring

 

Juridische grond

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.

 

Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.

 

Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.

 

De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.

 

Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.

 

Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen, meer bepaald artikel 90, 1°.

 

De wet van 17 juni 2016 betreffende de overheidsopdrachten en bepaalde opdrachten voor aanneming van werken, leveringen en diensten en latere wijzigingen, inzonderheid op het artikel 47§1 (een aanbestedende overheid kan gebruik maken, wat de werken, leveringen en/of diensten betreft, van een aankoopcentrale die gecentraliseerde aankoopactiviteiten als bedoeld in artikel 2, 7° b verricht)

 

De wet van 17 juni 2016 betreffende de overheidsopdrachten en bepaalde opdrachten voor aanneming van werken, leveringen en diensten en latere wijzigingen, inzonderheid op het artikel 47§2 (een aanbestedende overheid die een beroep doet op een aankoop- of opdrachtencentrale als bedoeld in artikel 2, 4°, is vrijgesteld van de verplichting om zelf een gunningsprocedure te organiseren)

 

Feiten en context

De stad Brugge treedt op als opdrachtencentrale voor de aankoop van ICT-producten en diensten en biedt andere overheden de mogelijkheid hierop beroep te doen. Om van de nieuwe raamovereenkomst gebruik te kunnen maken, moet ons bestuur toetreden tot de opdrachtencentrale van de stad Brugge.

 

Dankzij de samenwerking met deze vele partners kunnen zeer competitieve prijzen afgedwongen worden bij de huidige leveranciers. Dit contract is gekend in de markt en heeft eveneens een zeer goede naam.

 

Argumentatie

De gemeente kan van de mogelijkheid tot afname van de raamovereenkomst via de opdrachtencentrale gebruik maken, waardoor zij krachtens artikel 47 van de wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten is vrijgesteld van de verplichting om zelf een gunningsprocedure te organiseren.

 

Dit houdt in dat elke deelnemende organisatie op basis van de overeenkomst eigen bestellingen kan plaatsen en aankopen kan doen tegen dezelfde voorwaarden.

Elk perceel in de raamovereenkomst heeft een looptijd van drie jaar, driemaal met een jaar verlengbaar.

De raamovereenkomst is niet exclusief: dit impliceert dat een deelnemend bestuur de vrijheid behoudt om een bepaalde aankoop niet langs het raamcontract maar volgens de gewone procedures, die de wet op de overheidsopdrachten oplegt, te voeren. Een bestuur kan ook niet verplicht worden tot afname.

 

De gemeenteraad van stad Brugge heeft in zittingen van 24/04/2018 en 26/06/2018 het bestek '1819_nieuw raamcontract - ICT Aankoopcentrale - stad Brugge en andere entiteiten', de gunningswijze en het technisch bestek goedgekeurd.

 

De opdracht 'ICT Aankoopcentrale' is een raamovereenkomst, opgesplitst in 12 percelen, die elk afzonderlijk gegund werden door het college van burgemeester en schepenen van stad Brugge:

 

         in zitting van 19/11/2018:

 

    Perceel 1 (Hardware): RealDolmen

    Perceel 2 (Software): RealDolmen

    Perceel 4 (Software ondersteuning): Cronos NV

    Perceel 11 (Audiovisuele oplossingen): RealDolmen

 

         In zitting van 10/12/2018:

 

    Perceel 12 (Multifunctionals en printers): Ricoh Belgium

 

         in zitting van 18/12/2018:

 

    Perceel 7 (Glasvezel): Fabricom

 

         in zitting van 11/02/2019:

 

    Perceel 3 (Consultancy systeemondersteuning infrastructuur): RealDolmen

    Perceel 8 (Servers en Storage): RealDolmen

    Perceel 9 (GIS): GIM NV

 

         in zitting van 18/02/2019:

 

    Perceel 5 (Switching): Nextel

    Perceel 6 (Security): RealDolmen

    Perceel 10 (Draadloze netwerken): Bryggia

 

Voor ons bestuur is het interessant deel te nemen aan deze opdrachtencentrale omwille van de volgende redenen:

 

         de in de opdrachtencentrale voorziene ICT-producten voldoen aan de verschillende behoeften van ons bestuur;

         ons bestuur moet zelf geen gunningsprocedure voeren, wat een administratieve vereenvoudiging en financiële besparing betekent;

         als gemeentebestuur alleen kan je onmogelijk dezelfde prijzen en voorwaarden bedingen als deze in de opdrachtencentrale;

         de stad Brugge beschikt over know-how of technische expertise inzake het voeren van raamovereenkomsten met betrekking tot ICT-producten;

         door deel te nemen aan de raamovereenkomst “ICT-Opdrachtencentrale” van de stad Brugge beschikt ons bestuur over de mogelijkheid om bij een eventuele aankoop prijzen en diensten met elkaar te vergelijken en het meest voordelige aanbod te kiezen zonder daarvoor een uitgebreide procedure te hoeven voeren.

Financiële gevolgen

Dit besluit heeft geen financiële gevolgen voor het gemeentebestuur.

 

Visum

Niet van toepassing

 

 

 

Besluit

 

14 stemmen voor: Alexis Calmeyn, Myriam Claessens, Nahyd Meskini, José Lefever, Philippe Queroles, Grégory Boen, Jean Paul Grenier, Sonia Ericx, Steve Roobaert, Sabrina Pauwels, Francis Dons, André De Maere, Myriam Essiaf en Tania Vanatoru

 

Artikel 1:

De gemeenteraad beslist om in te stappen in de opdrachtencentrale van de stad Brugge voor de opdracht 'ICT- Aankoopcentrale stad Brugge en andere entiteiten' die de stad Brugge sloot met verschillende leveranciers.

 

 

Publicatiedatum: 17/12/2021
Overzicht punten

 

Gemeenteraad van 18/11/2021

Besluit - Raamovereenkomst voor de uitbreiding van ons netwerk - Goedkeuring gunning en lastvoorwaarden

 

Juridische grond

Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.

Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.

Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.

De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.

De wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 42, § 1, 1° a) (de goed te keuren uitgave excl. btw bereikt de drempel van 139.000,00 € niet) en artikel 57, en meer bepaald artikelen 2, 6° en 47 §2 die de aanbestedende overheden vrijstelt van de verplichting om zelf een plaatsingsprocedure te organiseren wanneer ze een beroep doen op een aankoopcentrale en artikel 43.

Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.

Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen, meer bepaald artikel 90, 1°.

 

Feiten en context

De principiële beslissing van de Vlaamse Regering van 21 april 2017 (zie document VR PV 2017/13 - punt 0029) tot gunning via een onderhandelingsprocedure met bekendmaking van de overheidsopdracht waarvan het voorwerp bestaat uit "Het aanbieden van een breed gamma van telecommunicatiediensten, bestaande uit spraaktelefonie (vast en mobiel) en marketingnummers, datacommunicatie (vast, mobiel en inclusief "Machine to Machine" of "Internet of Things") en virtuele telefooncentrales (Cloud PBX)" verdeeld over de volgende 4 percelen:

o Perceel 1: Vaste telefonie, marketingnummers & vaste datacommunicatie,

o Perceel 2: Mobiele telefonie, mobiele datacommunicatie voor professioneel gebruik,

o Perceel 3: Mobiele datacommunicatie voor machines/toepassingen ("Machine to Machine" en "Internet of Things"),

o Perceel 4: Virtuele telefooncentrale (Cloud PBX);

Het in uitvoering van deze beslissing door de projectleider Telecommunicatie goedgekeurde bestek nr. 2017/HFB/OPMB/33326, inzonderheid waar het Basiscontract stelt:

o punt 4.1: De Raamovereenkomsten wordt geplaatst door de Vlaamse Gemeenschap, vertegenwoordigd door de Vlaamse Regering bij delegatie, in de persoon van de Vlaamse minister bevoegd voor bestuurszaken, hierna genoemd “Het Bestuur”

De Vlaamse Gemeenschap treedt daarbij op:

 enerzijds voor zichzelf (en dus voor de in 5.1.1 bedoelde entiteiten);

 anderzijds ook als opdrachtencentrale in de zin van artikel 2, 4° van de Wet van 15 juni 2006 betreffende de overheidsopdrachten en bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten voor de in punt 5.1.2 bedoelde entiteiten welke krachtens artikel 15 van de voormelde Wet van 15 juni 2006, bij afname vrijgesteld zijn van de verplichting om zelf een gunningsprocedure te volgen.

o punt 4.2 : het Bestuur is bevoegd voor het opvolgen en bijsturen van de wijze waarop de Dienstverlener de Raamovereenkomst uitvoert en het wijzigen en beëindigen van de Raamovereenkomst, terwijl een Klant de leiding en het toezicht (zoals bedoeld in art. 11 KB Uitvoering) uitoefent op de uitvoering van een door die Klant bestelde Dienst of Project.

In dit Basiscontract wordt duidelijk aangegeven wie (Bestuur of Klant) welke beslissing kan nemen.

o punt 6 : Dienstverlener heeft geen exclusief recht op het leveren van de Dienstenpakketten.

Dit betekent o.a. dat voor wat betreft een locatie die (gebouw dat) door het Bestuur of een Klant in gebruik wordt genomen na toetreding tot de Raamovereenkomst, het Bestuur/de Klant de mogelijkheid heeft om een beroep te doen op (een) alternatieve operator(en)/dienstverleners.

Dit betekent tevens dat de verschillende Klanten, evenwel met inachtneming van de bepalingen zoals vastgelegd in punt 16.6 (en in het bijzonder de naleving van een opzegperiode van drie (3) maanden), er kunnen voor opteren bepaalde Dienstenpakketten niet of niet meer af te nemen indien ze van mening zijn dat ze dit zelf of via een andere dienstverlener voor een betere prijs/kwaliteitverhouding kunnen krijgen. Dienovereenkomstig geeft het Bestuur geen enkele garantie wat betreft volume, noch qua trafiek, noch qua aantal abonnementen.

o Punt 16.6 : Aangezien, in overeenstemming met punt 6 , binnen deze opdracht geen exclusiviteit wordt verleend aan de Dienstverlener, kan elke Klant tijdens de volledige duur van de Raamovereenkomst, op elk ogenblik en onder de voorwaarden van dit punt zonder kosten en zonder reden, ervoor opteren om alle of bepaalde Diensten niet meer af te nemen.

In afwijking van de vorige alinea, zal de Klant die de afname stopzet van een Dienst waarvoor door de Dienstverlener een fysieke installatie op de klantenlocatie werd gerealiseerd, niettemin verplicht zijn tot het betalen van de maandelijkse prijs gedurende een totale periode van (maximum) 24 maanden te re- kenen vanaf de eerste ingebruikname; en dit als vergoeding voor de door de Dienstverlener gemaakte kosten voor de fysieke installatie.

Een Klant die wenst af te zien van verdere afname, zal de Dienstverlener   daarvan via een aangetekende brief op de hoogte brengen en moet een opzegtermijn van drie (3) maanden respecteren.

Alle bepalingen met betrekking tot de te nemen Exit maatregelen bij het einde van de Raamovereenkomst vastgesteld in punt 16.3.2en met betrekking tot de Bijstand na beëindiging van de Raamovereenkomst vastgesteld in punt 16.5, gelden eveneens bij een Deelexit.

 

De beslissing van de Vlaamse Regering van 22 juni 2018 waarbij voornoemde opdracht gegund wordt aan:

 

o Wat betreft perceel 1 Vaste telefonie, marketingnummers & vaste datacommunicatie:

 Proximus NV, met maatschappelijke zetel te 1030 Brussel, Koning Albert II-laan 27

o Wat betreft perceel 2 Mobiele telefonie, mobiele datacommunicatie voor professioneel gebruik :

 Proximus NV, met maatschappelijke zetel te 1030 Brussel, Koning Albert II-laan 27

o Wat betreft perceel 3 Mobiele datacommunicatie voor machines/toepassingen

(“Machine to Machine” en “Internet of Things”) :

 Orange Belgium NV met maatschappelijke zetel te 1140 Brussel,

Bourgetlaan 3

o Wat betreft perceel 4 Virtuele telefooncentrale (Cloud PBX):

 Nextel NV, met maatschappelijke zetel te 2160 Wommelgem, Koralenhoeve 15

Deze diensten kunnen gebeuren via een raamovereenkomst die Gemeente Drogenbos sloot op basis van het bestek met nummer 2017/HFB/OPMB/33326 met de ondernemer Proximus, Koning Albert II-laan 27 te 1030 Brussel.

De uitgave voor de opdracht “Raamovereenkomst voor de uitbreiding van ons netwerk” wordt geraamd op 300.826,45 € excl. btw of 364.000,00 € incl. 21% btw.

 

Argumentatie/motivering

De ontwerper stelt voor om, rekening houdende met het voorgaande, de opdracht “Raamovereenkomst voor vaste en mobiele telefonie” te gunnen aan Proximus, Koning Albert II-laan 27 te 1030 Brussel tegen de eenheidsprijzen vermeld in de offerte van deze inschrijver.

Gemeente Drogenbos treedt op als aankoopcentrale voor OCMW en beide scholen bij de gunning en de uitvoering van de opdracht.

Overwegende hetgeen volgt:

Als gevolg van de gunning van voormelde percelen, werd door de Vlaamse Gemeenschap voor elk perceel met de gekozen dienstverlener  een raamovereenkomst met één dienstverlener in de zin van de wet van 15 juni 2006 gesloten waarbij de Vlaamse Gemeenschap telkens optreedt als opdrachtencentrale in de zin van de artikelen 2, 4) en 15 van de wet van 15 juni 2006.

De gemeente kan van de mogelijkheid tot afname van één of meerdere raamovereenkomsten via de opdrachtencentrale gebruik maken waardoor zij/het krachtens artikel 15 van de wet van 15 juni 2006 is vrijgesteld van de verplichting om zelf een gunningsprocedure te organiseren.

De gemeente / het OCMW / de scholen heeft momenteel een telecommunicatiecontract lopende met Proximus, waaruit kan uitgestapt worden.

Het is aangewezen dat de gemeente/ het OCMW / de scholen gebruik maakt van deze door de opdrachtencentrale aangeboden raamovereenkomst om volgende redenen:

o de in deze raamovereenkomst voorziene telecommunicatiediensten voldoen aan de behoefte van de gemeente/het OCMW / de scholen;

o de gemeente/ het OCMW / de scholen moet zelf geen gunningsprocedure moeten voeren wat een besparing aan tijd en geld betekent;

o de Vlaamse overheid beschikt over know-how of technische expertise inzake telecommunicatiediensten.

De gemeente/ het OCMW / de scholen is niet verplicht tot afname van diensten;.

De gemeente/het OCMW / de scholen heeft de keuze af te nemen van perceel 1 en/of 2 en/of 3 en/of 4 van voornoemde opdracht.

De nodige budgetten zijn beschikbaar.

Financiële gevolgen

De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het exploitatiebudget van 2021, op budgetcodes 0190-00/61410040/BESTUUR/CBS/0/IP-GEEN (actie GBB), 0705-00/61410040/BESTUUR/CBS/0/IP-GEEN (actie GBB), 0790-00/61410040/BESTUUR/CBS/0/IP-GEEN (actie GBB), 0800-10/61410040/BESTUUR/CBS/0/IP-GEEN (actie GBB) en 0800-20/61410040/BESTUUR/CBS/0/IP-GEEN (actie GBB).

Een aanvraag tot het verkrijgen van het vereiste visum werd ingediend op 4 november 2021. De financieel directeur verleende een visum met nr. 2021012 op 4 november 2021 met bemerkingen.

 

Visum

Gelet op het visum van de financieel directeur van 4 november 2021 met nr. 2021012.

 

 

 

Besluit

 

14 stemmen voor: Alexis Calmeyn, Myriam Claessens, Nahyd Meskini, José Lefever, Philippe Queroles, Grégory Boen, Jean Paul Grenier, Sonia Ericx, Steve Roobaert, Sabrina Pauwels, Francis Dons, André De Maere, Myriam Essiaf en Tania Vanatoru

 

Artikel 1:

De gemeente doet beroep op  de opdrachtencentrale van de Vlaamse Gemeenschap voor afname van telecommunicatiediensten aangeboden via de Raamovereenkomst gesloten voor de volgende percelen (vermeld hier enkel de percelen waarvan de gemeente/ het OCMW / de scholen wenst af te nemen):

o Perceel 1: Vaste telefonie, marketingnummers & vaste datacommunicatie

o Perceel 2: Mobiele telefonie, mobiele datacommunicatie voor professioneel gebruik.

De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten. De raming bedraagt 300.826,45 € excl. btw of 364.000,00 € incl. 21% btw.

 

Artikel 2:

In toepassing van artikel 2, 6°a en 7°a van de wet van 17 juni 2016 betreffende de overheidsopdrachten, zal Gemeente Drogenbos optreden als aankoopcentrale in die zin dat ze leveringen en/of diensten verwerft die bestemd zijn voor aanbestedende overheden of aanbestedende entiteiten, meer bepaald :

OCMW en de scholen.

 

Artikel 3:

Deze opdracht wordt gegund aan Proximus, Koning Albert II-laan 27 te 1030 Brussel, tegen de eenheidsprijzen vermeld in de offerte van deze inschrijver, via de raamovereenkomst die Gemeente Drogenbos sloot op basis van het bestek met nummer 2017/HFB/OPMB/33326.

 

Artikel 4:

De uitvoering moet gebeuren overeenkomstig de lastvoorwaarden vastgelegd in het bestek met nr. 2017/HFB/OPMB/33326.

 

Artikel 5:

De betaling zal gebeuren met de kredieten ingeschreven in het exploitatiebudget van 2021, op budgetcodes 0190-00/61410040/BESTUUR/CBS/0/IP-GEEN (actie GBB), 0705-00/61410040/BESTUUR/CBS/0/IP-GEEN (actie GBB), 0790-00/61410040/BESTUUR/CBS/0/IP-GEEN (actie GBB), 0800-10/61410040/BESTUUR/CBS/0/IP-GEEN (actie GBB) en 0800-20/61410040/BESTUUR/CBS/0/IP-GEEN (actie GBB).

 

 

Publicatiedatum: 17/12/2021
Overzicht punten

 

Gemeenteraad van 18/11/2021

Besluit - Overeenkomst gemeentelijk verkooppunt afvalzakken - Passage

 

Juridische grond

 

Het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur.

 

Het Decreet van 23 december 2011 betreffende het duurzaam beheer van

materiaalkringlopen en afvalstoffen.

 

Het besluit van de Vlaamse Regering van 17 februari 2012 tot vaststelling van het

Vlaams reglement betreffende het duurzaam beheer van materiaalkringlopen en

afvalstoffen.

 

Het gemeenteraadsbesluit - Retributiereglement verkoop huisvuilzakken - aanpassing

tarifering - goedkeuring.

 

Feiten en context

 

Sinds de introductie van de uniforme afvalzak worden er geen afvalzakken meer verkocht in het Paviljoen. De verkoop van afvalzakken zal vanaf januari 2022 gebeuren in de Passage.

 

Gezien de verhoogde kostprijs van de uniforme afvalzakken, zal het voor inwoners ook mogelijk zijn om afvalzakken per stuk te kopen in de Passage.

 

Enkel de restafvalzakken van 30 liter en PMD-zakken zullen verkocht worden in de Passage. Volgende tarieven, overeenkomstig met het retributiereglement verkoop huisvuilzakken zullen worden gehanteerd  :

 

 

Restafval

PMD

per zak

per rol (10 zakken)

per zak

per rol  (20 zakken)

30 liter

€1

€10

/

/

60 liter

/

/

€0.15

€ 3

 

 

Om afvalzakken te verkopen, dient de Passage geregistreerd te worden als een gemeentelijk verkooppunt. De gemeente dient hiervoor een overeenkomst af te sluiten met Intradura (zie bijlage)               

 

Adviezen

 

Het advies van dienst Wonen en Omgeving: GUNSTIG (Koen Peeters)

 

Argumentatie

 

 

         De ontvangstbalie van de Passage zal bemand worden door medewerkers van de gemeente of OCMW. Er wordt enkel door hen vuilniszakken verkocht op nader bepaalde tijdstippen.

 

         Er is enkel elektronische betaling van de vuilniszakken mogelijk.

 

         Er zal maar een beperkte stock in de Passage aanwezig zijn. Hiervan wordt een inventaris bijgehouden.

 

 

         De verkoop van de afvalzakken in de Passage zal in juni 2022 worden geëvalueerd.

Financiële gevolgen

 

 

Exploitatiebudget

 

Actie

 

GBB

 

Registratiesleutel

 

Aankoop van vuilniszakken 60400000/0300-00

 

Verkoop van vuilniszakken 73323000/0020-00

 

Opmerkingen

 

 

 

 

 

Besluit

 

14 stemmen voor: Alexis Calmeyn, Myriam Claessens, Nahyd Meskini, José Lefever, Philippe Queroles, Grégory Boen, Jean Paul Grenier, Sonia Ericx, Steve Roobaert, Sabrina Pauwels, Francis Dons, André De Maere, Myriam Essiaf en Tania Vanatoru

 

Artikel 1:

 

De gemeenteraad beslist om de Passage te laten fungeren als gemeentelijk verkooppunt van intergemeentelijke afvalzakken. De afvalzakken zullen aan volgende tarieven worden verkocht:

 

 

Restafval

PMD

per zak

per rol (10 zakken)

per zak

per rol (20 zakken)

30 liter

€1

€10

/

/

60 liter

/

/

€0.15

€15

 

 

Artikel 2:

De gemeenteraad gaat akkoord met de ondertekening van bijgevoegde overeenkomst met Intradura, zodat de Passage kan erkend worden als gemeentelijk verkooppunt.

 

Artikel 3:

Een uittreksel van het besluit wordt aan Intradura en de gemeentelijke financiële dienst bezorgd.

 

 

Publicatiedatum: 17/12/2021
Overzicht punten

 

Gemeenteraad van 18/11/2021

Besluit - Toetreding Erfgoedstichting Vlaams-Brabant

 

Juridische grond

Het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, meer bepaald artikel 41 - bevoegdheden van de gemeenteraad: het oprichten van en het toetreden tot rechtspersonen en het beslissen tot oprichting van, deelname aan of vertegenwoordiging in agentschappen, instellingen, verenigingen en ondernemingen; 

 

Feiten en context

Het verzoek van de Erfgoedstichting Vlaams-Brabant tot toetreding in maart 2021.

 

De collegebeslissing van 23 augustus 2021 betreffende de overweging om toe te treden tot de erfgoedstichting.

 

De ambitie van de erfgoedstichting is zoveel mogelijk onroerend erfgoed te bewaren, te herbestemmen en toegankelijk te maken.

De erfgoedstichting werkt hierbij steeds nauw samen met de bij haar aangesloten lokale besturen.

 

Erfgoedstichting Vlaams-Brabant SON werkt rond volgende vier pijlers:

1. Onroerend erfgoed verwerven in Vlaams-Brabant, samen met de lokale besturen

2. Verworven onroerend erfgoed revaloriseren:

- Restauratie en herbestemming van bouwkundig erfgoed, samen met het betreffende lokale bestuur

- Landschapsbeheer en groene recreatie, samen met deskundige partners op het terrein

3.  Verworven en gerevaloriseerd onroerend erfgoed maximaal ontsluiten: “van                              iedereen, voor altijd”

4. Een steunpilaar voor lokale besturen, zowel inzake concrete adviestrajecten als                             inzake verwerving en herbestemming van beschermd onroerend erfgoed in nood.

 

Met specifieke aandacht voor onder meer volgende criteria:

 lokale besturen zijn de prioritaire partners

 onroerend (beschermd) erfgoed en cultuurhistorische landschappen met een                                           bepaalde schaalgrootte

 types van onroerend erfgoed waar nog geen andere gespecialiseerde instanties of               programma’s zich mee bezighouden 

 onroerend erfgoed dat ontsloten kan worden ten dienste van de gemeenschap

 

De convenant is hierbij als bijlage gevoegd.

 

Adviezen

Toetreding tot de Erfgoedstichting Vlaams-Brabant SON en de uitgave voorzien in het meerjarenplan vanaf 2022.

 

Argumentatie

Overwegende dat Erfgoedstichting Vlaams-Brabant onroerend erfgoed verwerft, herwaardeert, voorziet in restauratie en herbestemming van bouwkundig erfgoed, samen met het lokaal bestuur;

 

Overwegende dat, daar waar Erfgoedstichting Vlaams-Brabant onroerend erfgoed verwerft, het lokaal bestuur - onder coördinatie van de Erfgoedstichting - in goed (financieel) rentmeesterschap verder instaat voor het beheer, inrichting en restauratie van het goed;

 

Overwegende dat de Erfgoedstichting het herbestemmingsdossier, restauratiedossier en de mogelijke subsidiedossiers faciliteert. Bovendien kan -conform het onroerend erfgoedbesluit- aan sites in beheer van een erfgoedstichting een bijkomende verhoogde erfgoedpremie van 10% van de aanvaarde kostenraming worden toegekend;

Overwegende dat het Lokaal Bestuur een prioritaire partner is;

 

Overwegende dat het onroerend erfgoed ontsloten kan worden ten dienste van de gemeenschap;

Financiële gevolgen

Overwegende dat het Lokaal Bestuur instemt met een jaarlijkse solidariteitsbijdrage vanaf 2022 aan Erfgoedstichting Vlaams-Brabant van 0,15 euro per inwoner op basis van zijn inwonersaantal van 2020 voor de periode 2021-2025;

 

Overwegende dat het lokale bestuur, indien er in samenspraak op zijn grondgebied een aankoopakte wordt verleden door Erfgoedstichting Vlaams-Brabant, 30 % van de totale aankoopkost ten laste is van het Lokaal Bestuur;

 

 

Exploitatiebudget / Investeringsbudget

Actie

GBB

Registratiesleutel

64930000/0521-00

Bedrag

€ 847

Opmerkingen

Bedrag zal worden voorzien vanaf 2022 bij de aanpassing MJP

 

Visum

Niet van toepassing

 

 

 

Besluit

 

13 stemmen voor: Alexis Calmeyn, Myriam Claessens, Nahyd Meskini, José Lefever, Philippe Queroles, Jean Paul Grenier, Sonia Ericx, Steve Roobaert, Sabrina Pauwels, Francis Dons, André De Maere, Myriam Essiaf en Tania Vanatoru

1 onthouding: Grégory Boen

 

Artikel 1. - De convenant, zoals gevoegd in bijlage, houdende de toetreding tot de Erfgoedstichting Vlaams-Brabant wordt goedgekeurd.

 

Artikel 2. - De convenant wordt afgesloten voor een periode van 5 jaar zijnde van 01 januari 2021 tot en met 31 december 2025.

 

Artikel 3. - De burgemeester en de algemeen directeur te machtigen deze convenant te ondertekenen.

 

Artikel 4. - Een afschrift van dit besluit en het ondertekend toetredingsformulier, zal bezorgd worden aan Erfgoedstichting Vlaams-Brabant, Provincieplein 1 te 3010 Leuven.

 

 

Publicatiedatum: 17/12/2021
Overzicht punten

 

Gemeenteraad van 18/11/2021

Besluit - Deelname nieuwe dienstverlening: huis-aan-huis ophaling

van asbestafval door Intradura.

 

Juridische grond

 

Het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur.

Besluit college van 01 oktober 2018 - Toetredingscontract 'Asbestovereenkomst gemeenten 2018'

Besluit college van 26 juli 2021 - Deelname nieuwe dienstverlening: huis-aan-huis ophaling van asbestafval.

 

Feiten en context

Tijdens de raad van bestuur van Intradura van 25/03/2021 werd beslist om nieuwe subsidies aan te vragen bij OVAM, om in het najaar een goedkope huis-aan-huis ophalingsdienst van asbestafval bij particulieren in het werkingsgebied van Intradura op te starten.

 

Deze activiteit is nieuw en zal het aflopende subsidiedossier asbestovereenkomst OVAM 2018-2021 vervangen.

Hiernaast blijft de samen aankoop doe-het-zelf-pakketten asbest binnen het basisaanbod van Intradura doorlopen. De gemeente Drogenbos verkoopt deze via de dienst Wonen en Omgeving.

 

Adviezen

Advies dienst Wonen en Omgeving (Koen Peeters): GUNSTIG

 

Argumentatie

 

Dit aanbod biedt een goedkope oplossing voor grote hoeveelheden asbestafval bij particulieren. Hiermee wil Intradura een maximale ondersteuning in het asbestafbouwplan 2040 bieden. Het aanbod is als volgt:

 

-          Het begeleiden en informeren van inwoners hoe men veilig zelf de asbestmaterialen verwijderd a.h.v. een huisbezoek door een asbestexpert;

 

-          Bezorgen van grote plaatzakken (€30/plaatzak) en 2 gratis PMB-kits per aanvrager of het bezorgen van een asbestcontainer (€170/container) en 2 gratis PMB-kits per aanvrager;

 

-          Het ophalen van het asbestafval (in plaatzakken of container) met een containerwagen.

 

Intradura stelt hiervoor 1 WE projectcoördinator aan voor dit project en de ophaling zal door een erkend extern transportbedrijf uit gevoerd worden. De opstart van deze activiteit hangt af van de toekenning van de subsidiegelden bij de OVAM die vertraging oploopt. Afhankelijk van wanneer de subsidiegelden toegekend worden, zal in de loop van het najaar 2021 deze activiteit van start gaan en maximaal 3 jaar lopen (tot de subsidiegelden uitgeput zijn). Verduidelijking manier van werken zie nota bijlage.

Financiële gevolgen

 

 

Exploitatiebudget

Actie

GBB

Registratiesleutel

0300-00/61399999

Bedrag

Per container: € 72,64 ten laste van de gemeente (10%)

 

Per plaatzak: € 16,38 ten laste van de gemeente (10%)

 

 

Opmerkingen

De gemeente draagt 10% van de kosten voor de ophaling. De totale kost van de dienst is afhankelijk van de frequentie van het gebruik.

 

 

 

Besluit

 

12 stemmen voor: Alexis Calmeyn, Myriam Claessens, Nahyd Meskini, José Lefever, Philippe Queroles, Grégory Boen, Sonia Ericx, Steve Roobaert, Sabrina Pauwels, Francis Dons, André De Maere en Tania Vanatoru

2 onthoudingen: Jean Paul Grenier en Myriam Essiaf

 

 

Artikel 1:

 

De gemeenteraad gaat akkoord met het aanbieden van de dienst huis-aan-huis ophaling asbestafval door Intradura, volgens de nota in bijlage, en de hieraan verbonden kost.

 

Artikel 2:

 

Een uittreksel van het besluit wordt bezorgd aan de gemeentelijke financiële dienst, Intradura en OVAM.

 

 

Publicatiedatum: 17/12/2021
Overzicht punten

 

Gemeenteraad van 18/11/2021

Goedkeuring samenwerkingsovereenkomst GBO

 

Juridische grond

Het decreet lokaal bestuur van 9 februari 2018 en omzendbrief.

 

Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere aanpassingen.

 

Het decreet betreffende het lokaal sociaal beleid van 09 februari 2019.

 

De conceptnota van de Vlaamse Regering van 18 december 2015 "een geïntegreerd breed onthaal".

Het besluit van de raad voor maatschappelijk welzijn van 10 december 2020 en de gemeenteraad van 10 december 2020 om een bedrag vrij te maken om samen met de andere gemeenten van de eerstelijnszone een deeltijdse medewerker aan te kunnen stellen in het kader van GBO.

 

Feiten en context

Het decreet lokaal sociaal beleid van 9 februari 2018 verplicht de lokale besturen werk te maken van een maximale toegankelijkheid van de lokale sociale hulp-en dienstverlening voor de bevolking en daarbij bijzondere aandacht te besteden aan onderbescherming.

Het lokaal bestuur dient hiervoor een Sociaal Huis uit te bouwen, dat een herkenbaar lokaal aanspreekpunt moet zijn voor burgers met betrekking tot het aanbod van lokale sociale hup-en dienstverlening. In het kader hiervan dient in samenwerking met het CAW en de diensten maatschappelijk werk van de mutualiteiten een geïntegreerd breed onthaal te ontstaan. Het lokaal bestuur kan het geïntegreerd breed onthaal ook realiseren in samenwerking met andere lokale besturen.

 

De Vlaamse overheid voorziet hiervoor geen structurele middelen, maar kan, onder de voorwaarden die ze bepaalt en binnen de perken van de begrotingskredieten, een subsidie verlenen voor projecten met een experimenteel of vernieuwend karakter die passen in het lokaal sociaal beleid. Zo verkreeg het GBO Zennevallei een subsidie in 2019. Met deze middelen werd een halftijds coördinator aangesteld binnen het CAW en een digitaal aanmeldplatform ontwikkeld. De structurele subsidie 2020-2025 werd echter niet binnengehaald, gezien de middelen ontoereikend waren voor het aantal ingediende dossiers.

Gezien we de middelen van 2020-2025 niet binnenhaalden, maar een (deeltijds) coördinator nodig is om dit te laten draaien, stellen we voor een deeltijds personeelslid te laten aanstellen door de eerstelijnszone om deze coördinerende taak op te nemen.

 

Voor de financiering stellen we voor dat elke gemeente uit de eerstelijnszone via een toelage een bijdrage levert aan de eerstelijnszone voor de aanwerving van een coördinator voor GBO op basis van het aantal inwoners.

 

Voor Drogenbos komt dit neer op €1058.21 rekening houdende met een loonkost van €25.000.

Dit werd reeds goedgekeurd op de Raden van 10 december 2020 maar zonder samenwerkingsovereeenkomst met de eerstelijnszone. Deze samenwerkingsovereenkomst dient nu goedgekeurd te worden en wordt bijgevoegd als bijlage.

Vanuit de lokale besturen zal ook opnieuw een subsidieaanvraag worden ingediend bij Vlaanderen. Indien subsidies worden verkregen vervalt de toelage vanuit de lokale besturen aan de ELZ.

 

Adviezen

Het samenwerkingsverband dat ontstaan is in kader van de oprichting van de Zennevallei wordt als positief ervaren. Dankzij dit samenwerkingsverband bestaat de opportuniteit om een lokaal geïntegreerd breed onthaal te realiseren.

Financiële gevolgen

 

Exploitatiebudget / Investeringsbudget

Actie

ACT-76 (Via outreachende methodiek en samenwerking met partners op zoek gaan naar meest kwetsbare doelgroep)...

Registratiesleutel

61399999/0190-00

Bedrag

€ 1.100,00

Opmerkingen

/

 

Visum

Niet van toepassing

 

 

 

Besluit

 

14 stemmen voor: Alexis Calmeyn, Myriam Claessens, Nahyd Meskini, José Lefever, Philippe Queroles, Grégory Boen, Jean Paul Grenier, Sonia Ericx, Steve Roobaert, Sabrina Pauwels, Francis Dons, André De Maere, Myriam Essiaf en Tania Vanatoru

 

Artikel 1:

De gemeenteraad beslist de samenwerkingsovereenkomst tussen de lokale besturen en de eerstelijnszone Zennevallei goed te keuren.

 

Artikel 2:

De vereiste budgetten als tussenkomst in de loonkost voor de aanwerving van een coördinator werden voorzien.

 

 

Publicatiedatum: 17/12/2021
Overzicht punten

 

Gemeenteraad van 18/11/2021

Besluit - Motie namens MR - Buurtinformatienetwerken

 

 

 Dit punt werd uitgesteld met als reden: Motie werd ingediend door lid van MR, maar was afwezig tijdens de vergadering. Hij heeft gevraagd om dit punt uit te stellen omwille van eigen afwezigheid.

 

 

 

Publicatiedatum: 17/12/2021
Overzicht punten

 

Gemeenteraad van 18/11/2021

Besluit - Motie namens MR - Wijkcontracten

 

 

 Dit punt werd uitgesteld met als reden: Motie werd ingediend door lid van MR, maar was afwezig tijdens de vergadering. Hij heeft gevraagd om dit punt uit te stellen omwille van eigen afwezigheid.

 

 

 

Publicatiedatum: 17/12/2021