Vast bureau van 07/04/2025
Besluit - Goedkeuring huishoudelijk reglement vast bureau
Juridische grond
Het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, meer bepaald artikel 83
Argumentatie
Financiële gevolgen
Dit besluit heeft geen financiële gevolgen voor het gemeentebestuur.
Visum
Niet van toepassing
Besluit
Huishoudelijk reglement
Bijeenroeping van het Vast Bureau
Artikel 1
Het vast bureau vergadert tweewekelijks op maandag om 14.00 uur in de raadzaal van het OCMW bestuur.
De voorzitter kan in spoedeisende gevallen buitengewone vergaderingen bijeenroepen, op de dag en het uur die hij bepaalt.
Artikel 2
De dossiers worden ter inzage via de toepassing meeting.mobile ter beschikking gesteld.
De dagorde wordt uiterlijk dinsdag 16.00 uur, voorafgaand de vergadering van het vast bureau ter beschikking gesteld via de toepassing meeting.mobile.
Aanwezigheidsquorum
Artikel 3
Het vast bureau kan alleen beraadslagen of beslissen als de meerderheid van de leden aanwezig is.
Verloven en afwezigheden
Artikel 4
De leden van het vast bureau brengen de voorzitter (via het mailadres vb@drogenbos.be) en het secretariaat (secretariaat@drogenbos.be) op de hoogte van hun afwezigheid.
Wijze van vergaderen
Artikel 5
De vergaderingen van het vast bureau zijn niet openbaar.
Artikel 6
De algemeen directeur woont de vergaderingen van het vast bureau bij.
De algemeen directeur adviseert het vast bureau op beleidsmatig, bestuurskundig en juridisch vlak. Hij herinnert in voorkomend geval aan de geldende rechtsregels, vermeldt de feitelijke gegevens waarvan hij kennis heeft en zorgt ervoor dat de vermeldingen die de regelgeving voorschrijft in de beslissingen worden opgenomen.
Artikel 7
De voorzitter zit voor, opent en sluit de vergaderingen.
Op de voor de vergadering vastgestelde dag en uur, en zodra voldoende leden aanwezig zijn om geldig te kunnen beraadslagen, zoals aangegeven in artikel 3, verklaart de voorzitter de vergadering voor geopend.
Indien een kwartier na het vastgestelde uur niet voldoende leden aanwezig zijn om geldig te kunnen beraadslagen, stelt de voorzitter vast dat de vergadering niet kan doorgaan. De zitting wordt dan geannuleerd.
Artikel 8
De voorzitter behandelt de punten die vermeld staan op de agenda, in de daarvoor bepaalde volgorde, tenzij het college er anders over beslist.
Een punt dat niet voorkomt op de agenda, mag niet in bespreking worden gebracht, behalve in spoedeisende gevallen wanneer het geringste uitstel gevaar zou kunnen opleveren.
Spoedeisende punten kunnen door de voorzitter aan de agenda worden toegevoegd.
Artikel 9
Het is voor de leden van het vast bureau verboden deel te nemen aan de bespreking en de stemming over aangelegenheden waarin zij belang hebben waarvan zij niet met de voldoende zekerheid kunnen geacht worden afstand te kunnen nemen, zoals bepaald in artikel 27 §1 van het Decreet Lokaal bestuur.
Artikel 10
Nadat de voorzitter het agendapunt heeft toegelicht, vraagt de voorzitter welk lid aan het woord wenst te komen over het voorstel.
De voorzitter verleent het woord naar de volgorde van de aanvragen en, ingeval van gelijktijdige aanvraag.
Indien het vast bureau deskundigen wenst te horen bepaalt de voorzitter wanneer ze aan het woord komen.
De voorzitter kan aan de algemeen directeur vragen om toelichting te geven.
Artikel 11
Het woord kan door de voorzitter niet geweigerd worden voor een rechtzetting van beweerde feiten.
Artikel 12
Nadat de leden voldoende aan het woord zijn geweest en indien de voorzitter oordeelt dat het agendapunt voldoende werd besproken, sluit de voorzitter de bespreking.
Artikel 13
De voorzitter is belast met de handhaving van de orde in de vergadering.
Voertaal
Artikel 14
Ieder die het mandaat van lid van het vast bureau uitoefent of waarneemt, moet beschikken over de kennis van de bestuurstaal die vereist is voor de uitoefening van het mandaat.
Artikel 15
Alle teksten die de werkzaamheden van het vast bureau betreffen worden, op straffe van nietigheid en ontvankelijkheid, uitsluitend in het Nederlands ingediend.
Artikel 16
Alle beraadslagingen, toelichtingen, meningen worden, op straffe van nietigheid, uitsluitend in het Nederlands gehouden.
Artikel 17
Gebruik van een andere taal wordt beschouwd als een verstoring van de orde.
Wijze van stemmen
Artikel 18
Het vast bureau beslist in consensus.
Bij gebrek aan consensus wordt de zaak door de voorzitter ter beslissing aan de raad voorgelegd. De voorzitter kan daartoe zo nodig de raad bijeenroepen.
Notulen
Artikel 19
De notulen van elke vergadering worden goedgekeurd op de eerstvolgende gewone vergadering van het vast bureau.
Artikel 20
De notulen vermelden in chronologische volgorde het verloop van de vergadering, alle besproken onderwerpen, alsook het gevolg dat gegeven werd aan die punten waaromtrent het vast bureau geen beslissing genomen heeft.
Werking
Artikel 21
Het vast bureau oefent de bevoegdheden uit die haar door de raad zijn gedelegeerd of overeenkomstig andere wettelijke en decretale bepalingen zijn toevertrouwd.
Wedden
Artikel 22
De voorzitter van het vast bureau krijgt van de gemeente een wedde, een vakantiegeld, een eindejaarspremie en een uittredingsvergoeding.
Artikel 23
De Vlaamse Regering stelt het bedrag, de wijze van betaling en de toekenningsvoorwaarden van de wedde, het vakantiegeld, de eindejaarspremie en de uittredingsvergoeding vast.
Artikel 24
De uittredingsvergoeding wordt toegekend binnen de grenzen, vastgelegd door artikel 548 van het decreet lokaal bestuur.
Artikel 25
De raad bepaalt welke specifieke kosten die verband houden met de uitoefening van het mandaat, kunnen worden terugbetaald.
De Vlaamse Regering bepaalt de nadere regels voor de terugbetalingen, vermeld in het eerste en tweede lid.
Register der bekendmakingen
Deze webpagina vormt het openbare register van gemeentelijke reglementen en verordeningen, in overeenstemming met het besluit van de Vlaamse regering van 28 april 2023 betreffende de bekendmakingen en raadpleegbaarheid van besluiten en documenten van het lokale bestuur met betrekking tot de manier waarop ze moeten worden bijgehouden.
Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, zal er een expliciete "bundel" van het document worden opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker.
Deze "bundel" bestaat uit:
De inhoud van de publicatie op het moment dat deze werd uitgevoerd.
Een unieke identificatie van de gebruiker die de actie heeft uitgevoerd.
De tijdstempel waarop de actie heeft plaatsgevonden.
Al deze gegevens staan in een aparte publicatie omgeving die beveiligd en toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.