José Lefever Sonja Dedoncker Jean Paul Grenier Philippe Queroles Anne-Marie de Jesus Martins Nora Ben Salem Nahyd Meskini Stéphanie Kestemont Chahrazad Elhalmadi Francis Dons Laurence Doughan Sabrina Pauwels Bernard Vandenbauw Grégory Boen Davina Pinkers Steve Roobaert Alexis Calmeyn Daniel Cnops José Lefever Jean Paul Grenier Philippe Queroles Anne-Marie de Jesus Martins Nora Ben Salem Nahyd Meskini Stéphanie Kestemont Chahrazad Elhalmadi Francis Dons Laurence Doughan Sabrina Pauwels Bernard Vandenbauw Grégory Boen Davina Pinkers Steve Roobaert Alexis Calmeyn Daniel Cnops Jean Paul Grenier Laurence Doughan Grégory Boen Chahrazad Elhalmadi José Lefever Philippe Queroles Daniel Cnops Davina Pinkers Anne-Marie de Jesus Martins Stéphanie Kestemont Steve Roobaert Sabrina Pauwels Nora Ben Salem Alexis Calmeyn Francis Dons Bernard Vandenbauw Nahyd Meskini aantal voorstanders: 17 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Gemeenteraad van 18/03/2025
Besluit - Overlegcomité
Juridische grond
Het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur.
Het decreet van 21 december 2018, houdende wijziging van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 13, waarin vermeld wordt dat een overlegcomité dient te worden opgericht in Voeren en in de gemeenten vermeld in artikel 7 van de wetten op het gebruik van talen in bestuurszaken van 18 juli 1966 (de randgemeenten).
Argumentatie
Het overlegcomité opgericht als een verplicht adviesorgaan voor de faciliteitengemeenten om advies uit te brengen over de onderstaande aangelegenheden, alvorens dit aan een gemeenteraad of een raad voor maatschappelijk welzijn voor te leggen:
● beleidsrapporten;
● vaststellen of wijziging van de rechtspositieregeling;
● oprichting van nieuwe diensten of instellingen;
● oprichten van, toetreden tot, het uittreden uit of het ontbinden van verenigingen of vennootschappen.
Het overlegcomité is samengesteld uit een delegatie van de raad voor maatschappelijk welzijn en van de gemeenteraad. Die delegaties omvatten in elk geval de burgemeester (of de schepen die de burgemeester heeft aangewezen) en de voorzitter van de raad voor maatschappelijk welzijn. Daarnaast kunnen er vanuit de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn andere delegaties worden voorgedragen. Het voorstel is om vanuit elke fractie, voor zowel OCMW als gemeente iemand af te vaardigen.
Financiële gevolgen
Dit besluit heeft geen financiële gevolgen voor het gemeentebestuur.
Visum
Niet van toepassing
Besluit
17 stemmen voor: Alexis Calmeyn, José Lefever, Sabrina Pauwels, Philippe Queroles, Francis Dons, Grégory Boen, Jean Paul Grenier, Nahyd Meskini, Steve Roobaert, Bernard Vandenbauw, Stéphanie Kestemont, Anne-Marie de Jesus Martins, Davina Pinkers, Nora Ben Salem, Laurence Doughan, Daniel Cnops en Chahrazad Elhalmadi
Artikel 1:
Het huishoudelijk reglement als volgt goed te keuren:
Artikel 1 (artikel 538/1 DLB)
In de gemeenten, vermeld in artikel 7 van de wetten op het gebruik van de talen in bestuurszaken, gecoördineerd op 18 juli 1966, wordt een overlegcomité opgericht dat is samengesteld uit een delegatie van de raad voor maatschappelijk welzijn en een delegatie van de gemeenteraad. Die delegaties omvatten in elk geval de burgemeester of de schepen die de burgemeester aanwijst en de voorzitter van de raad voor maatschappelijk welzijn. Het overlegcomité wordt opgericht door een beslissing van de raad voor maatschappelijk welzijn en van de gemeenteraad.
De delegatie van de gemeenteraad bestaat uit 4 leden.
● Drogenbos+: Sabrina Pauwels
● AF: Laurence Doughan
● UF: Gregory Boen
● GO1620: Daniel Cnops
De delegatie van de raad voor maatschappelijk welzijn bestaat uit 4 leden.
● Drogenbos+: Josiane D'Hont
● AF: Nadyr Meskini
● UF: Elisabeth Van Gelder
● GO1620: Myriam Essiaf
Artikel 2
Telkens wanneer een gemeenteraadslid of OCMW raadslid, dat tevens lid is van het overlegcomité gemeente - OCMW, geen deel meer uitmaakt van de gemeenteraad of van de raad voor maatschappelijk welzijn wordt bedoeld raadslid onmiddellijk vervangen als lid van het overlegcomité.
Wanneer de samenstelling van één der delegaties wijzigt wordt van de beslissing van de gemeenteraad of de raad voor maatschappelijk welzijn onverwijld kennis gegeven aan de voorzitter van het OCMW en de burgemeester van de gemeente.
Artikel 3
De algemeen directeur neemt het secretariaat waar van het overlegcomité.
De notulen van de vorige vergadering zijn, behalve in spoedeisende gevallen, ten minste acht dagen voor de vergadering ter beschikking via de toepassing meeting.mobile.
De notulen van het overlegcomité worden ter kennis gebracht van de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn.
Artikel 4
Telkens wanneer het noodzakelijk wordt geacht en minstens om de drie maanden, wordt het overlegcomité samengeroepen.
Plaats van vergadering
Artikel 5
De vergaderingen van het overlegcomité hebben plaats in de zetel van het gemeentebestuur.
Het overlegcomité kan beslissen om zijn vergadering op een andere plaats te houden.
Agenda en bijeenroeping
Artikel 6
De voorzitter van de raad voor maatschappelijk welzijn stelt de agenda op van het overleg, bepaalt de dag en het uur waarop het overleg zal plaatshebben en roept de vergadering van het overlegcomité bijeen.
Hij is er tevens toe gehouden het overlegcomité bijeen te roepen telkens als de burgemeester erom verzoekt en de punten op de agenda te plaatsen die burgemeester voorstelt.
Indien de voorzitter het comité niet bijeenroept, kan de burgemeester dit desgevallend doen.
Artikel 7
De oproeping wordt ten minste acht dagen vóór de dag van de vergadering bezorgd aan de leden van het overlegcomité via de toepassing meeting.mobile.
In spoedeisende gevallen kan gemotiveerd van deze oproepingsperiode worden afgeweken.
De oproeping vermeldt in elk geval de plaats, de dag, het tijdstip en de agenda van de vergadering. De agendapunten moeten voldoende duidelijk omschreven zijn.
Artikel 8
Voor elk agendapunt worden de dossiers ter beschikking van de leden van het overlegcomité gesteld via meeting.mobile.
Artikel 9
Over de volgende aangelegenheden kan het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn alleen beslissen als ze vooraf aan het overlegcomité zijn voorgelegd:
1° de beleidsrapporten van de gemeente en het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn, vermeld in artikel 249, en van de welzijnsverenigingen die het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn heeft opgericht of waarin het deelneemt;
2° het vaststellen of wijzigen van de rechtspositieregeling van het personeel, voor zover die vaststelling of wijziging een financiële weerslag kan hebben of erdoor van de rechtspositieregeling van het gemeentelijk personeel wordt afgeweken;
3° het oprichten van nieuwe diensten of instellingen en het uitbreiden of het in belangrijke mate inkrimpen of stopzetten van de bestaande diensten of instellingen;
4° het oprichten van, het toetreden tot, het uittreden uit of het ontbinden van de verenigingen of vennootschappen overeenkomstig deel 3, titel 4.
Als er geen overleg kan plaatsvinden en er op afdoende wijze wordt vastgesteld dat dit te wijten is aan de gemeentelijke overheden, beslist het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn, onverminderd de toepassing van het bestuurlijk toezicht.
Artikel 10
Over de volgende aangelegenheden kunnen de gemeentelijke overheden alleen beslissen als ze vooraf zijn voorgelegd aan het overlegcomité:
1° het vaststellen of wijzigen van de rechtspositieregeling van het personeel, voor zover de desbetreffende beslissingen een weerslag kunnen hebben op de budgetten en het beheer van het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn;
2° het oprichten van nieuwe diensten of instellingen met een sociale doelstelling en de uitbreiding van de bestaande
Als er geen overleg kan plaatsvinden en er op afdoende wijze wordt vastgesteld dat dit te wijten is aan het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn, beslissen de gemeentelijke overheden, onverminderd de toepassing van het bestuurlijk toezicht.
Artikel 11
De voorzitter van de raad voor maatschappelijk welzijn zit het overlegcomité voor. In geval van verhindering van de voorzitter van de raad voor maatschappelijk welzijn, zit de burgemeester of de schepen die hij aanwijst het overlegcomité voor.
Artikel 12
De vergaderingen van het overlegcomité worden gehouden met gesloten deuren.
Artikel 13
Er worden geen presentiegelden uitbetaald voor het bijwonen van de vergaderingen van het overlegcomité OCMW-gemeente.
Artikel 2:
Volgende kandidaten aan te wijzen als lid van het overlegcomité (als delegatie van de gemeenteraad):
● Drogenbos+: Sabrina Pauwels
● AF: Laurence Doughan
● UF: Gregory Boen
● GO1620: Daniel Cnops
Artikel 3:
De afgevaardigden van het overlegcomité blijven in functie tot de installatie van een nieuwe gemeenteraad / raad voor maatschappelijk welzijn of totdat bij raadsbeslissing hun aanduiding herzien wordt.
Register der bekendmakingen
Deze webpagina vormt het openbare register van gemeentelijke reglementen en verordeningen, in overeenstemming met het besluit van de Vlaamse regering van 28 april 2023 betreffende de bekendmakingen en raadpleegbaarheid van besluiten en documenten van het lokale bestuur met betrekking tot de manier waarop ze moeten worden bijgehouden.
Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, zal er een expliciete "bundel" van het document worden opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker.
Deze "bundel" bestaat uit:
De inhoud van de publicatie op het moment dat deze werd uitgevoerd.
Een unieke identificatie van de gebruiker die de actie heeft uitgevoerd.
De tijdstempel waarop de actie heeft plaatsgevonden.
Al deze gegevens staan in een aparte publicatie omgeving die beveiligd en toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.